diumenge, 23 de febrer del 2014

Finlàndia o Corea del Sud?

La elecció d’algun aspecte/tema mai és fàcil. Quan t’has de decantar entre dos aspectes importants i rellevants, escollir una opció té el seu temps. Per això, no m’ha estat fàcil escollir quin sistema educatiu considero millor, el de Finlàndia o el de Corea. A més, el meu desconeixement total dels dos sistemes no m’ha estat fàcil decidir quin és el millor. Per això, des d’un primer moment no vaig poder escollir cap dels dos.
Però en un segon moment, m’he decantat pel sistema educatiu finlandès. El motiu és que la seva cultura s’apropa més a la meva, i per això, no entenc alguns aspectes del sistema educatiu coreà. A continuació dono algunes explicacions en relació a la meva posició.

Segons un article publicat a La Vanguardia al mes de desembre, el sistema educatiu de Finlàndia i el sistema educatiu de Corea del Sud són molt igualitaris. A més a més, els seus governs i la societat en general, aposten per l’educació. I tant Finlàndia com Corea, es caracteritzen per la estricta selecció del professorat que hi ha. [1] Sota el meu punt de vista, aquests aspectes expliquen els sistemes educatius tant potents que els dos països tenen.

Tot i així, considero que són sistemes educatius amb moltes diferències. Però abans de començar a esmentar les diferències que m’han pogut portar a decantar-me més per un sistema o per un altre, considero que hem de tenir en compte l’estat econòmic i social de cada país. És evident que el nivell econòmic de Corea és més elevat que el de Finlàndia. Potser amb un nivell més alt, aquest últim podria disposar d’un millor sistema, encara millor al que ja té. Però, considero que és admirable el fet d’observar com un país amb menys recursos hagi pogut estar el numero 1 en temes educatius.

Són sistemes diferents. Per una banda, el sistema educatiu coreà prioritza l’individualisme, la competitivitat i l’educació privada. Per l’altre, el sistema de Finlàndia, posa èmfasi a una metodologia més pràctica, un alt nivell de participació de les famílies i l’educació pública. Crec que vivim en societat i per aquest motiu, potenciar únicament l’individualisme dels alumnes no és lo correcte. Però és evident que parlo des dels coneixements de la meva cultura i per això, no estic d’acord amb aquest aspecte dels sistema educatiu coreà. És important la competitivitat, buscar el talent de cada nen i  nena però no hem de posar l’èmfasi central en això perquè no tot es basa en nosaltres mateixos. Crec que d’aquesta manera, independentment del resultats positius que el país mostra en temes educatius, estan formant a futurs homes i dones més individualistes i és important treballar això però barrejant-lo amb aspectes més socials.

Considero que una bona educació ha de basar-se en mètodes actius, pràctics, per a que l’alumnat no s’avorreixi a les aules i puguin treure tot el profit de l’escola. A més a més, com a pròpia experiència, puc afirmar que s’aprèn més utilitzant la pràctica que no pas memoritzant. Per tant, estic a favor amb aquesta metodologia. El tema sobre l’educació privada o publica és més delicat, ja que, tal i com he esmentat anteriorment, els dos països mostren característiques econòmiques diferents. Però he de comentar que en el cas de Finlàndia, és d’admirar que el 98% de les escoles siguin públiques i a més a més, siguin bones. A diferència d’Espanya, que associem les escoles públiques amb un nivell inferior que les privades. Crec que aquest sistema finlandès és un sistema a seguir a causa de les escoles publiques: existeixen com a majoritàries, són possibles i mostren resultats positius. Però no les podem comparar amb les escoles privades de Corea ja que el nivell econòmic del país, tal i com he esmentat, és diferent. El tema és que públiques o privades, els dos països mostren resultats insuperables. Tot i així, apostar per educació, independentment del nivell d’economia del país, és un tema imprescindible. I aquest és el primer aspecte per construir un bon sistema educatiu.

També m’agradaria comentar les hores que els alumnes passen a les escoles. A Finlàndia, els nens i nenes passen 6 hores a l’escola i desprès fan deures a casa durant 30 o 40 minuts. A Corea, l’alumnat es passa 11 hores a l’escola i desprès realitzen extraescolars, fins que alguns arriben a les 23 hores a cases seves. Davant aquest aspecte, em torno a posicionar cap al sistema finlandès. Considero que els nens i nenes han de tenir altres coses a fer a part d’anar a l’escola. És imprescindible el joc, independentment de l’edat dels alumnes. I tot i que a les escoles segurament ho facin, és essencial que desconnectin d’aquesta i puguin descansar. És a dir, un noi, a l’acabar l’escola, hauria de tenir temps per jugar amb qui vulgui i a on vulgui. Per això, crec que passar tantes hores a l’escola i fent extraescolars no és bo pel nen.  Es poden educar de moltes maneres i el joc és una. No hem d’estar tan a sobre de l’alumnat. Aquest ja ha de tenir unes hores exactes per a treballar a l’escola. Desprès, considero que cadascú hauria de treballar de la manera que vulgui.

Per últim, he de comentar resultats acadèmics. I en aquest àmbit, tal i com hem pogut observar a les sessions de classe, és evident que el sistema educatiu de Corea del Sud és millor ja que l’informe Pisa així ho mostra. Per tant, si he de ser objectiva, hauria d’afirmar que el sistema coreà és millor que el finlandès perquè hi ha unes proves escrites que així ho confirmen. Però si he de comentar aspectes que com a futura professional de l’educació considero importants per tal de que aquesta sigui positiva, hem quedo amb Finlàndia. Potser el seus resultats estan baixant però segueixen estant a uns nivells molt alts i penso que el seu sistema es podria aplicar a sistemes europeus. A diferència del coreà, que tot i que s’ha demostrat que és el millor, la cultura és diferent i per això esta triomfant el seu país i crec que en d’altres no seria possible.

Per acabar, m’agradaria fer-ho amb les paraules de la ministra d’educació de Finlàndia, Krista Kiuru. Aquesta, en relació al descens dels resultats educatius del seu país va comentar que: "el descenso general de los resultados indica que debemos tomar medidas enérgicas para desarrollar la educación finlandés con la creación inmediata de un amplio foro formado por expertos en enseñanza, políticos, padres y alumnos "para salvaguardar el futuro del sistema educativo".[2] Amb aquestes paraules veiem com l’educació s’encamina cap a un sistema global on tots són els actors del bon sistema educatiu.




[1] http://www.lavanguardia.com/vida/20131202/54394727770/las-claves-del-exito-de-los-sistemas-educativos-de-corea-del-sur-y-finlandia.html
[2] http://www.eldiario.es/politica/Finlandia-investiga-motivos-desplome-PISA_0_203330300.html